miercuri, 3 aprilie 2013

Noutati despre OMAR HAYSSAM de la seful SRI George Cristian Maior


Anunţul făcut de directorul SRI despre Omar Hayssam

de Departamentul PoliticPublicat la: 23.02.2013 10:31 Ultima actualizare: 23.02.2013 17:01
Mediafax Foto
Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, că Omar Hayssam este încă în detenţie în Siria, că acordul de extrădare se va aplica indiferent de evoluţiile de la Damasc, dar a adăugat că o dată pentru aducerea acestuia în România nu poate fi indicată în acest moment, date fiind evenimentele.
"Este încă în inchisoare. Să vedem ce se întâmplă, e bine că s-a încheiat acel acord care va continua, urmărim acest obiectiv, e un individ condamnat pentru terorism în România, se ştie acest lucru. E în interesul serviciului şi al ţării de a-l aduce înapoi pentru a-şi servi pedeapsa aici", a declarat Maior la Digi24.
Directorul SRI a precizat că acordul de extrădare cu Siria "va continua indiferent de evoluţiile regimului de acolo".
"Este un acord între state, e dificil acum de comunicat având în vedere incidentele din Siria", a spust el, adăugând că e greu de menţionat o dată pentru aducerea lui Omar Hayssam în România, având în vedere evenimentele din Siria.
Avocatul care l-a apărat pe Omar Hayssam, Ion Cazacu, declara, în 10 ianuarie 2012, că există un document oficial de la Procuratura generală a Siriei, transmis tatălui sirianului, în care se arăta că există o decizie de executare a patru ani de închisoare, începând cu 9 ianuarie 2008. Potrivit avocatului, prin deducţie, în 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerată executată.
Avocatul a menţionat că nu are cunoştinţă dacă în Siria pe numele lui Omar Hayssam există şi alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse.
Ion Cazacu a spus atunci că nu ştie unde este Omar Hayssam.
"Nu ştiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic", a spus avocatul Cazacu.
Tot Ion Cazacu declara în martie 2011 că deţine o adresă oficială din partea statului sirian în care este informat că Omar Hayssam este încarcerat într-o închisoare din Siria încă din 2008, el având de executat o pedeapsă de patru ani pentru infracţiuni la legea siguranţei statului. El preciza atunci că a depus la instanţă un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generală din Siria prin care se atesta "negru pe alb" faptul că Omar Khaled Hayssam execută o pedeapsă de patru ani într-o închisoare din Republica Siriană.
Omar Hayssam se află în prezent în închisorile siriene, declara preşedintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu din 11noiembrie 2010, pentru ziarul "Adevărul", menţionând că după ce acesta îşi va ispăşi condamnarea în Siria, cele două părţi vor discuta despre ce urmează să se facă mai departe.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad explica, în 11 noiembrie 2010, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" ce se poate întâmpla în acest caz după semnarea acordului cu România. "Atât timp cât o persoană se află deja în închisoare, atunci pentru ce trebuie să fie transferată în altă închisoare, într-o altă ţară? Important e să vedem ce se va face după ce se va termina condamnarea. Deci, după ce îşi ispăşeşte condamnarea în Siria, vom discuta ce se face mai departe. Dacă va exista o altă condamnare în ţara respectivă, pentru a-şi ispăşi şi condamnarea respectivă, atunci se va discuta pe acest caz. Discuţia nu e politică, e la nivelul instituţiilor abilitate", spunea Bashar al-Assad.
Întrebat dacă lui Omar Hayssam îi va rămâne de ispăşit în România doar diferenţa de pedeapsă, preşedintele sirian a răspuns: "Asta nu scrie în acord".
"Spun ca logică, aşa cum văd eu lucrurile: important e ca persoana să fie condamnată, să fie în închisoare. Pentru că avem asemenea acorduri şi cu alte ţări arabe. Fiecare caz se studiază de sine stătător. Această persoană se află în închisoare. Mulţi români cred că el e liber în Siria, dar el este în închisoare, cu condamnare şi condamnarea e de câţiva ani. După semnarea acestui acord, vor începe discuţiile pe acest caz. Asemenea discuţii nu ţin de serviciile de informaţii, e vorba de puterea judecătorească", afirma preşedintele sirian.
Omar Hayssam - cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963 - a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat demisiile şefilor serviciilor de informaţii, dar şi a procurorului general al României.
Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012. Documentul urma să fie ratificat şi de regimul de la Damasc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu